Waterpleinen en bedriegertjes

De kwaliteit van de buitenruimte bepaalt de uitstraling
van een stad of dorp.

Waterpleinen

Maak een plein een belevenisplein met water

De kwaliteit van de buitenruimte bepaalt de uitstraling van een stad of dorp. Met decoratieve elementen als een waterplein creëert u impact, 24 uur per dag. Zo’n waterplein kan uiteenlopende vormen aannemen. Maar altijd is het een deel van de buitenruimte waar water de hoofdrol speelt. Met fonteinen – van groot tot klein – die het oog van passanten trekken.

Fontis heeft veel ervaring met de aanleg van waterpleinen. In nauw overleg met stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en infrabedrijven nemen we het waterzijdige gedeelte voor onze rekening. En dat niet alleen, we komen ook met ideeën die inspireren om uw waterplein nog méér die centrale functie te geven. Zodat een bezoek aan een stad of een dorp vooral de belevenis wordt die u voor ogen staat.

Bedriegertjes

De speelse straatartiesten

Het blijft altijd intrigeren bij groot en klein: zo’n serie kleine fonteinen die onverwacht aan en uit staan. ‘Bedriegertjes’ heten die straatfonteinen in het jargon. Het zijn straatartiesten eerste klas: of je wilt of niet, je blijft kijken wanneer het water weer de lucht in schiet. (En wie het aandurft om er tussendoor te lopen!) Fontis creëert die bedriegertjes die ook bij u in de buitenruimte voor een glimlach zorgen.

Technisch gezien zijn het fonteinen met een computergestuurde aansturing. In een ‘loop’ (een programma) van bijvoorbeeld 10 minuten opereren die fonteinen volgens een vast patroon. En met verlichting – zoals rgb, in alle kleuren van de regenboog – is er ook in het donker een spectaculair waterspel mogelijk.

Heeft u vragen of wilt u advies?
Bel naar 0186 610 930 of mail ons voor al u vragen.

waterpleinen en bedriegertjes - Fontis - 4

waterpleinen en bedriegertjes - Fontis - 7

bedriegertjes

waterpleinen en bedriegertjes - Fontis - 11

Meer projecten bekijken?

In de loop van de jaren hebben we honderden uiteenlopende projecten gerealiseerd.

Bedriegertjes – de straatartiesten die zorgen voor vermaak voor jong en oud

U kent ze misschien wel: Kleine fonteinen die op onverwachte momenten ineens aan springen en hun water enthousiast de lucht in spuiten. Dit soort meestal kleine fonteinen wordt bedriegertjes genoemd. Ze bedriegen je immers als ze ineens beginnen te spuiten op een moment dat je het niet had verwacht. U kunt bedriegertjes op verschillende manieren toepassen. Zo zijn ze bij uitstek geschikt op een waterplein, een buitenruimte waar fonteinen een belangrijk deel van het landschap bepalen.

Maak iets moois van uw plein of buitenplaats

Of het nu gaat om een plein in de openbare ruimte of het plein voor uw bedrijf. Als u er bedriegertjes plaatst is de kans groot dat u ongemerkt meer bezoek genereert. Want niet alleen de kinderen vinden het leuk om tussen de stralen door te rennen met uiteraard als doel om niet nat te worden en hard te gillen als dat wel gebeurt. Maar ook volwassenen zijn vaak geïntrigeerd door die onverwacht spuitende fonteinen en kunnen het niet laten om toch net zo lang te blijven kijken tot de fontein weer spuit. Deze fonteinen zijn gebaseerd op de geysers in IJsland. De grootste, Geysir, spuit helaas al vele jaren niet meer. Maar zijn kleinere broer Strokkur spuit met grote regelmaat een enorme hoeveelheid water de lucht in. Dit water is overigens zeer heet, het is dus niet aan te raden om er doorheen te willen lopen.

Passen bedriegertjes ook in mijn landschap?

Als u bedriegertjes overweegt als onderdeel van bijvoorbeeld een waterplein, een park of andere openbare ruimte kunt u deze laten integreren door een landschapsarchitect of stedenbouwkundige. U kunt bij Fontis terecht om een fontein of waterkunstwerk te laten ontwerpen en produceren. Door een landschap te creëren van meerdere kleine fonteinen kunt u er bijvoorbeeld een door u gewenst figuur van maken. Het maakt daarbij uiteraard verschil of u de bedriegertjes uitsluitend als sierobject wilt plaatsen of dat u bezoekers, en dan vooral de kinderen waarschijnlijk, de gelegenheid wilt geven om de strijd aan te gaan met de bedriegertjes om te zien of het lukt om er tussendoor te lopen zonder nat te worden. Bedriegertjes kunt u plaatsen op een harde ondergrond maar ook in bijvoorbeeld een grasveld.

Bedriegertjes zijn geheel naar wens te programmeren

Als u bedriegertjes laat plaatsen door Fontis dan kunt u deze geheel naar eigen wens in laten regelen. Er wordt een ‘loop’ gemaakt om de fonteinen om beurten te laten spuiten. Dit moet natuurlijk als het even kan met een speels effect. De volgorde waarin de fonteinen spuiten is met een onverwacht effect het leukst. Maar als u liever heft dat de fonteinen in een vast patroon spuiten dan kan dat natuurlijk ook. De programmering is uiteraard na verloop van tijd ook weer aan te passen. Wilt u ook in het donker een fraai effect van uw fonteinen dan kunt u de bedriegertjes laten voorzien van gekleurde verlichting zodat er een waar kleurenpalet ontstaat als ze in het donker spuiten.

Wilt u meer informatie over de plaatsing van bedriegertjes op uw terrein? Neem dan contact op met Fontis.